Zilveren Helmen

De 44 betonnen helmen van de provincie naar aanleiding van 100 jaar Groote Oorlog staan vanaf nu in Halen. Ze bevinden zich op een terrein aan de Betserbaan, dat na een verfraaiing officieel wordt ingehuldigd.

De 44 betonnen helmen werden vorig jaar gemaakt in opdracht van het provinciebestuur. Het ging om 44 identieke exemplaren met een gewicht van 1800 kg. Elk van de helmen werd aan een Limburgse gemeente uitgeleend. Het was aan de lokale besturen om de helm met de hulp van inwoners en plaatselijke kunstenaars de helm een persoonlijke artistieke toets te geven. Na die artistieke verfraaiing werden de helmen samengebracht op een terrein aan de toegang van het provinciaal domein Bokrijk in Genk.

Daar stonden ze een maand te kijk om nu naar hun definitieve plaats in Halen te verhuizen. In Halen ze op een terrein dat eigendom is van het provinciebestuur aan de Betserbaan. Het gebied in kwestie ligt slechts op een boogscheut van het slagveld van de Slag van de Zilveren Helmen. Dat is de enige Belgische overwinning zonder geallieerde hulp tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Zilveren Helmen
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie